fbpx

Smarthus

Moderne systemer kan kontrollere og styre lys, varme og låser i din bolig automatisk. Man har full oversikt over viktige funksjoner uansett hvor i verden du måtte befinne deg. Ideen bak et “Smarthus” er at det skal være med på å øke komforten, redusere energiforbruket og øke sikkerheten i hjemmet. I løpet av de siste ti årene har teknologien blitt tilgjengelig og rimelig nok for alle boligeiere.

Funksjoner og muligheter:

Alt lys av
En egen knapp ved ytterdøren og/eller ved sengen kan sørge for at alt lys i hele boligen skrur seg av etter ønske. Slik forlenger man levetiden til lysene, sparer strøm og forenkler hverdagslige rutiner.

App styring
Det har nå blitt mer vanlig å kunne styre huset ved hjelp av smarttelefonen og pad. Man kan gjøre ting som å skru opp varmen på vei hjem fra ferie eller helgeturer, Skru på stekeovn på vei hjem fra jobb. Man kan også få varslinger når ting skjer i boligen. For eksempel om noen beveger seg innendørs etter at man har satt huset i “bortemodus” eller “feriemodus”

Bevegelsesfølere
Brukes i rom der man oppholder seg i korte perioder, og det er praktisk med bevegelsesføler som styrer lyset for deg. Når man for eksempel går inn på vaskerommet med hendene fulle av skittentøy, er det en fordel at lyset tenner når du går inn i rommet, og slukker når du går ut. Om ønskelig kan man også ha en vanlig lysbryter på veggen for å kunne overstyre lyset.

Energisparing
Energibruken i boliger med sentral styring på varmekildene og belysning er vesentlig lavere enn i boliger uten slike systemer, og strømregningen kan reduseres mye.

Moduser
Ett knappetrykk på en bryter ved inngangdøren kan sette huset i forskjellige moduser. Mest vanlig er “hjemme”, “borte”, “ferie” og “natt” moduser. Hva som skal skje i disse modusene kan programmeres inn etter ønske. Blant annet kan lys, varme og stikkontakter skrus av eller på og varme kan reguleres opp eller ned.

Lås
Det finnes mange gode varianter av elektronisk lås til ytterdør. Den vanligste måten disse kan styres på er at man taster kode direkte på låsen fra utsiden for å betjene den. Det er også mulig å få disse til å prate med ditt smarte hjem. Man kan da fjernstyre døren med mobilen fra hvor som helst i verden, eller sette inn tidsstyring for når på kvelden man ønsker at dørene skal gå i lås.

Brannalarm
Ved utløst brannalarm, kan man få god hjelp til å komme seg trygt ut. Det kan være funksjoner som at alt lys skrur seg på full styrke, ytterdører låses opp og strøm til hvitevarer og annet brytes for å forsinke eventuell brannutvikling.

Ventilasjon
De fleste ventilasjonsanlegg i nyere boliger kan styres av et “smart hjem”. Man kan da automatisk øke viftehastigheten når “smart hjemmet” registrerer at det er “tung luft”, eller at det er høyt fuktnivå i enkelte rom der man bruker tørketrommel eller tørker klær. Man kan også ha en egen knapp som øker viftehastigheten en kortere tidsperiode på bad, eller til faste tider på døgnet til valgfrie dager når man vet at boligen er mye brukt.

Design
Det finnes mange varianter av lysbrytere på markedet. Man kan fritt velge mellom mange farger innen plast-, glass-, metall- og stein-finish.

Vannlekkasjer
Vannlekkasjer kan oppstå på en rekke hvitevarer i en bolig. Ved å installere vannsensorer under disse produktene, kan man stenge vannet, og kutte strømmen på hvitevarene før de lager skader på gulv og husets bærende kontruksjoner. Vannlekasjer i boliger er en stor utgift for forsikringsselskapene, og det er ikke gitt at de er villig til å dekke vannskader i alle tilfeller. Ikke minst kan renovering av bolig etter vannskade være en stor belastning for beboere i boligen.

Menu